Olympus Pen Guide

Annonse

Hvordan jeg bruker Olympus Pen Ep-L7 •

Olympus Pen er den heteste bloggertrenden for tiden, og det med god grunn. Jeg tror faktisk ikke jeg kjenner en eneste blogger som ikke bruker dette kameraet! Det er mange kameraer som kan gi fine bilder, men de fleste er store, tunge og upraktisk å drasse med seg. Det som skiller Olympus Pen ut er at det gir like fine bilder som speilrefleks, men det veier ingenting og er så lite og nett! Det er gull verdt for en blogger som alltid har kamera i vesken, eller for dere som bare ønsker å ta med kamera på reise og til å fange spesielle hverdagsøyeblikk. Jeg vet at mange allerede har skaffet seg kameraet, så i dag tenkte jeg å dele hvordan jeg bruker det. Egentlig trenger man bare å sette kameraet på auto, det gir utrolig fine bilder bare det, men jeg liker å bruke manuelle innstillinger slik at jeg har full kontroll på hvordan hvert eneste bilde blir seende ut.

Manuelle innstillinger •

Først skrur jeg innstillingshjulet til M. Deretter stiller jeg inn ISOen. Hvis jeg er inne eller steder med dårlig lys stiller jeg ISOen høyt, som oftest rundt 800. Tar jeg bilder ute i dagslys, som antrekksbilder eller feriesnaps, stiller jeg den på LOW. ISOen stiller jeg inn ved å trykke på OK-knappen ved siden av skjermen, og scroller meg ned til jeg finner ISO.

Deretter stiller jeg inn blenderåpningen (der det står F1,8 på bildet under). Er denne lav får du en uskarp bakgrunn og lyse bilder. Jo høyere du stiller den, jo klarere blir hele bildet, og jo mørkere blir det. Jeg liker som oftest å bruke 2,8, da får jeg en uskarp bakgrunn men fortsatt et skarpt objekt. Blenderåpningen kan du forandre ved å trykke på pilen som peker opp i menyen ved siden skjermen, og deretter klikker du på pilen til venstre for å få den lavere, og høyre for å få den høyere.

Funksjonen jeg bruker mest er lukkertiden. Så lenge ISO og blenderåpning er satt, prøver jeg meg frem med lukkertid frem til jeg er fornøyd. Blenderåpningen er der det står 200 på bildet. Jo lavere den er – jo lysere blir bildet, og omvendt. Ute i dagslys pleier jeg å ha den på rundt 600. Da tar jeg et testbilde, og justerer den opp eller ned etter behov. Jeg er jo som kjent glad i lyse bilder, og stiller alltid denne så lavt (lyst) jeg kan uten at jeg mister detaljer. Er jeg inne kan den være så lav som 60. Lukkertiden justerer du ved å trykke på pilen opp i hjulet ved siden av skjermen, og deretter opp hvis du vil ha den høyere (mørkere), og ned hvis du vil ha den lavere (lysere).

Mange syns manuelle innstillinger er utrolig komplisert, og det kan være skikkelig tiltak å sette seg inn i det. Det er egentlig kjempelett (jeg lover), og så snart du har kommet inn i det går det som en lek. Jeg bruker nesten alltid manuelle innstillinger, men hvis jeg er på ferie og tar mange bilder på forskjellige steder med forskjellige lys bruker jeg som oftest bare auto. Over har jeg tatt utgangspunkt i 45-mm-objektivet som er et must. Den er veldig zoomet, så det kan være greit å ha standardlinsen også. Den eneste forskjellen ved bruk av manuelle innstillinger med de to linsene er at standardlinsen har en laveste blenderåpning på 3,5, som vil si at du må sette ISOen høyere og lukkertiden lavere for å oppnå like lyse bilder som med 45-mm-linsen. Jeg håper ikke dette høres alt for komplisert ut? Bare spør i kommentarfeltet hvis noe er uklart♡

Wifi-funksjonen •

Denne bruker jeg hele tiden! Når jeg har tatt et fint bilde kan jeg få det over til mobilen på null komma niks. Jeg trykker på WIFI på kameraskjermen, åpner appen «OI.Share» på telfonen, og kobler til det innebygde nettverket på kameraet. Deretter trykker jeg på «Importer bilder», og velger ut de jeg vil få over til kameraalbumet mitt. Så er det bare til å legge ut på Instagram!

Selvutløserfunksjonen •

Denne er så genial at jeg har ikke ord. En skikkelig lifesaver for en blogger, eller hvis du bare er glad i å ta selfies, haha. Til selfier kan du bare bruke flippskjermen, slik at du kan se deg selv når du tar bilde. Men det virkelig geniale er selvutløsermulighetene! Igjen bruker jeg appen «OI.Share», og setter opp kameraet der jeg vil ha det. Ved å åpne selvutløserfunksjonen på appen på mobilen, kan jeg se det som vises gjennom kameralinsen! Når jeg er fornøyd klikker jeg på skjermen på mobilen, og vips, et bilde er tatt. Man kan velge om man vil at bildet skal tas med en gang, eller om det skal gå noen sekunder slik at du rekker å legge vekk mobilen dersom du ikke vil ha den med på bildet. Du kan også justere de manuelle innstillingene i appen, som sparer meg mye tid. Tidligere løp jeg frem og tilbake for å justere innstillingene sikkert ti ganger før jeg ble fornøyd, men nå fikser jeg bare alt på mobilen. Så smart!

Det var mine topp tre-funksjoner, og de jeg bruker omtrent hele tiden. Olympus Pen EP-L7 har også andre supre innstillinger, som en blitz hvor du kan justere styrken fra svak til sterk og en rekke art filters du kan bruke for å få bildene dine til å poppe litt ekstra. Og hvor nydelig er ikke designet?! Jeg har det stående til pynt på skrivebordet mitt når det ikke er i bruk, det er rett og slett så fint♡

Du kan lese mer om kameraet her. Husk å spørre hvis du har spørsmål, så skal jeg svare så godt jeg kan♡

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Comments

 1. Veronica says

  Hei!

  Elsker kameraet selv! Men en ting jeg ikke skjønner.. Hvordan kan man slette flere bilder på en gang? Altså markere bilder, eller ja slette alle bildene samtidig. Får nemlig bare til å slette et og et…. Utrolig kjedelig!! Hjelp?

  • Martine says

   Når du er inne på bildefremvisningen din og toucher skjermen kommer det frem et ikon nede i venstre hjørnet hvor det er bilde av en liten firkant som er avhuket, og denne er som regel innstilt på ‘NO’. Bare klikk på denne så den blir grønn og omgjort til ‘YES’. Da kan du trykke på bildene dine etterhvert som du ser på dem , eller zoome ut slik at du får opp miniatyrbilder og velge alle de du ønsker å slette (du ser bildene er markert når de får et oransje “check-mark” oppe i høyre hjørne). Deretter er det bare å trykke på søppelkasseknappen på kameraet, så er bildene slettet. Huske å stille inn markeringfunksjonen når du er ferdig så du ikke sletter masse bilder ved et uhell. :-)

 2. Ida says

  Har savnet et slikt innlegg, tusen takk for at du forklarer! :) Jeg har kameraet selv, og er en ting jeg ikke får til. Jeg får ikke endret tallet der det står +2.3 på skjermen på bildet ditt. Hos meg står den på -3.0, og bildet blir veldig mørkt. Har prøvd å navigere meg frem, men skjønner ikke hva jeg skal trykke på. Hadde blitt kjempeglad om dette er noe du kan hjelpe meg med :) Elsker bildene dine! <3 Klem

 3. lene says

  Hei! så bra innlegg.
  Jeg lurte på om det går ann å få kameraet i en annen farge f.eks sort? På websiden ser jeg et svart et som heter: E-P5. Inneholder det kameraet akkurat de samme kvalitetene som det du har?

  Kan du linke til linsend du bruker mest?

  Hvilket annet ekstra utstyr bruker du annet enn bare kameraet? evt kan du linke til det også? Bildene dine blir så fine!

 4. says

  jeg har kjøpt meg dette kameraet, og det er jo såå praktisk å ha med seg rundt. Har bare standardlinsen, og er ikke såå fan av den – men satser på jeg blir happy når jeg kjøper meg 45 mm :)

 5. says

  I’ve been dying to come across a post like this since I bought my Olympus Pen last weekend! Thank you! So clear and informative. I don’t have the 45mm lens yet though, so what settings would you suggest are best when using manual for both indoor/outdoor lights? I’m struggling to get my head around it all as up until now I’ve only ever used Auto!

  Thank you. X

  • says

   I’m so glad you liked the post :) Do you mean with the standard lens? Inside I would start with ISO 800 and shutter speed 60, and adjust after taking a test shot. The farther down the shutter speed, the more still you have to hold the camera :) Outside I’d do a low ISO and start at around shutter speed: 300. Lots of luck to you ♡

 6. Helene says

  Tusen takk for et kjempe fint innlegg, jeg har nettopp kjøpt kameraet og har veldig glede av det! Og denne lille guiden trengte jeg ;) Kommer nok til å kjøpe 45mm linsa da jeg ser at jeg ikke får helt de bildene jeg vil ha med standard linsa! Vet at du har laget noen innlegg om redigering av bilder, men kunne du ha laget noen til eller re-postet disse?

 7. Gina says

  Hei!
  Jeg har nettopp kjøpt meg kameraet, og disse tipsene kom godt med :)
  Jeg har kun standardlinsen, og sliter litt med å få skarpe og tydelige oversiktsbilder. Detaljbildene blir veldig bra, men dersom jeg skal ta oversiktsbilder hvor det er flere ting som er med, blir de fort skurrete. Har du noen tips til dette? Hvilken innstilling bør jeg bruke? Er autoinnstillingen den beste i disse tilfellene?

  • says

   Hei :)

   Hmm, så rart! Det kan være flere grunner. Hvis ISOen din er veldig høy (over 1000) kan det gi skurrete bilder. Hvis lukkertiden er veldig lav (under 100) må du holde kameraet veldig stille når du knipser bilde. Jeg har også opplevd at bilder har sett skurrete ut på kamera, men med en gang jeg får de opp på dataen er de helt klare. Ellers kan du prøve å justere blenderåpningen opp, det gir klarere bilder. Men autoinnstillingen er helt klart kjempegrei å bruke :) Klem

 8. says

  Hei! Jeg elsker kamera, men er fortsatt mye jeg ikke kan – så dette hjalp meg mye! Jeg tar for det meste bilder på dagtid, men når jeg skal ta på kveld så er det så dårlig synes jeg.. Da har jeg på auto, og det er kjempetregt.. Burde jeg da prøve å ha på M?

 9. Terese hagen says

  Hei! Jeg sliter med blenderåpningen.. Den kommer bare på F22 og f2.3 osv.. Aldri på 1.8 eller noe.. Jeg vil virkelig lære meg mer om manuelle instillinger! :)

 10. Tone says

  Hei :)

  Jeg har nettopp kjøpt meg dette kameraet. Jeg har aldri brukt “avanserte” kameraet før, men det du skriver her hjelper mye. Men jeg sliter litt med å få kameraet til å fokusere på det jeg vil, om du skjønner? Når jeg holder “ta-bilde” knappen halvveis inne, blir det bra i et sekund, så forsvinner det. Vet du hva jeg gjør feil? Er der en slags fokusknapp jeg overser?

  Ellers veldig flott blogg! :)

 11. terese hagen says

  Det tenkte jeg selvfølgelig ikke på! Jeg ønsker meg 45 mm linsen :D Hvordan får du bildene dine i lightroom? Jeg må redigere de, slik at de blir riktig form, om du skjønner.. Det er veldig tungvindt.

 12. Elisabeth Klungland Melum says

  Hei

  Takk for mange tips. Jeg prøver å koble det opp mot telefon. Der ber den om signering og en kode på seks tall. Skjønner ikke hvilken kode de skal ha her? Er det slik at det ikke finnes noen funksjon for action og sportsbilder?

 13. says

  Ser at dette er et gammelt innlegg altså, men må bare rette litt: “Blenderåpningen er der det står 200 på bildet.” Der skal det vel stå “lukkertid”. Ser at det bare er en typo, for du har skrevet rett i resten av innleggget! :)

  Har dette kameraet selv nå, byttet faktisk ut 5d mark iii til det. :p Orka ikke drasse på speilrefleksen lenger, siden jeg ikke lenger jobber aktivt som fotograf.

Leave a Reply